Niet gevonden wat je zoekt?
Stel dan hier je vraagJe kan een aanvraag indienen via Fluvius.
Je hebt geen stedenbouwkundige vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen, tenzij het uitdrukkelijk verboden is omdat de woning bijvoorbeeld tot beschermd erfgoed behoort.
Op een monofase aansluiting mogen wij maximaal 5000 Watt omvormervermogen aansluiten. Op een driefase net mogen wij maximaal 10 000 Watt omvormervermogen aansluiten.
Voor hogere vermogens moet er een netstudie aangevraagd worden bij de netbeheerder Fluvius.
Dit kan je doen op de site van Fluvius. Voordat je jouw PV-installatie kan aanmelden moet je het keuringsverslag in bezit hebben. Klik hier om de installatie aan te melden.
Met de keuring wordt gekeken of de installatie veilig is. Je hebt een positief keuringsverslag nodig om je aangifte bij Fluvius in orde te maken en om de premies aan te vragen.
Om het net goed te kunnen beheren, moet Fluvius weten op welke punten energie uit zonnepanelen in het netwerk worden geïnjecteerd. Daarom ben je verplicht je zonnepanelen aan te melden binnen de 30 dagen na de AREI-keuring.
Via de SolarEdge app kan je jouw batterij opvolgen. Zo kan je zien wanneer je batterij aan het opladen is en wanneer deze ontlaadt en krijg je real-time inzicht in jouw energieverbruik en -productie.
Op de Europese markt geven de meeste producenten van thuisbatterijen tien jaar garantie. Studies tonen aan dat de uiterste levensduur van de huidige generatie batterijen twintig jaar bedraagt.
Als eigenaar van een thuisbatterij behoud je je groenestroomcertificaten.
Tot op heden zijn nog geen incidenten zoals brand of ontploffing door toedoen van thuisbatterijen (waterstof of accu) gerapporteerd. Op het vlak van explosiviteit zijn thuisaccu’s immers al sterk verbeterd. Daarom zal je verzekeringsmaatschappij geen bijkomende premie aanrekenen wanneer je zo’n batterij laat plaatsen. Als er zich toch een incident zou voordoen zal ja als verzekerde steeds kunnen rekenen op de tussenkomst van de verzekeringsmaatschappij.
Wat sommige producenten of verkopers van thuisbatterijen ook durven beweren, volledige onafhankelijkheid van het net blijft voorlopig een utopie. Van oktober tot maart ben je voor je stroom nog steeds aangewezen op het elektriciteitsnet. Maar dat betekent niet dat een thuisbatterij geen zinvolle investering is. We hebben berekend dat de combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij tot 75% onafhankelijkheid kan opleveren van het elektriciteitsnet. Ter vergelijking: een zonnepaneleninstallatie zonder thuisaccu garandeert je ongeveer 30% onafhankelijkheid.
Als je over een dubbele elektriciteitsmeter beschikt, één voor nachttarief en één voor dagtarief, kan je tijdens de daluren goedkope elektriciteit in je thuisbatterij opslaan. Deze opgeslagen elektriciteit kan je dan overdag gebruiken. Zo koop je jouw elektriciteit voortaan alleen nog maar aan voordelig nachttarief. De winst die je als gemiddeld gezin hieruit kan halen, is echter amper 100 euro per jaar: veel te weinig om de huidige aankoopprijs van de thuisbatterij op een redelijke termijn te kunnen compenseren. Een thuisbatterij zonder zonnepanelen is dus niet rendabel.
Wanneer je meer stroom opwekt dan verbruikt laadt je batterij op. Wanneer je te weinig stroom opwekt dan dat je nodig hebt gaat je batterij ontladen zodat je geen stroom moet afnemen van het net.
Verder bestaat er nog de mogelijkheid om laad- & ontlaadprofielen in te stellen via het monitoringsportaal. Momenteel is dit echter een functie dat alleen beschikbaar is voor de installateur.
Na een stroomuitval is de kans groot dat je batterij geen connectie meer maakt met het monitoringsplatform. Als dit gebeurt kan u de batterij opnieuw inschakelen door het bovenste grijze knopje gedurende 3 seconden in te duwen. Hierdoor gaat de batterij terug starten. Hiernaast vindt u een afbeelding terug waarop de knop die u moet indrukken omcirkelt is. Wanneer de lampjes op de batterij terug branden en het rood lampje op de omvormer uitgaat is de connectie herstelt.
Na een stroomuitval is de kans groot dat je batterij geen connectie meer maakt met het monitoringsplatform. Als dit gebeurt kan u de batterij opnieuw opstarten door de schakelaar onder de bovenklep terug in te schakelen.
Hiervoor kan je volgende stappen volgen
1) Verwijder de bovenklep dmv de 4 vijzen te verwijderen
2) Automaat schakelaar eerst helemaal naar uitgeschakeld schakelen (rechts) en vervolgens pas naar ingeschakeld (links)
3) Led's op de batterij branden opnieuw
4) Bovenklep terug vastmaken mbv de 4 vijzen
Wanneer de lampjes op de batterij terug branden en het rood lampje op de omvormer uitgaat is de connectie herstelt.
Sinds 1 januari 2021 kunnen alle eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter een injectiecontract afsluiten met hun elektriciteitsleverancier. Zo kan je een terugleveringsvergoeding ontvangen voor de elektriciteit die je produceert maar niet onmiddellijk zelf verbruikt (en dus in het net injecteert).
Je blijft prosumententarief betalen zolang je een terugdraaiende teller hebt. Als je batterij voldoende energie kan opslaan om in je eigen verbruik te voorzien, kan je overwegen om een digitale of bidirectionele meter te plaatsen. Dan kan je opteren voor het nettarief in plaats van het prosumententarief en betaal je enkel voor je werkelijke afname van het net.
Bij elektriciteitswerken in de straat is het aan te raden je PV installatie af te koppelen van het net. Dit doe je door:
1. De omvormer afzetten. Dit doe je door middel van de schakelaar onderaan de omvormer op ‘0’ of ‘OFF’ te zetten. En vervolgens 5 minuten te wachten.
2. De zekering gemarkeerd met PV in de zekeringkast uit te zetten.
Zodra de werken in de straat ten einde zijn, dien je het proces omgekeerd te herhalen, en zal de omvormer terug opstarten bij voldoende daglicht.
Zonnepanelen zetten licht om naar elektriciteit die je meteen kan gebruiken.
Een fotovoltaïsche installatie (PV-installatie) bestaat uit zonnepanelen, een montagesysteem om de panelen op het dak te bevestigen, bekabeling en minstens één omvormer die de opgewekte gelijkstroom omzet naar wisselstroom.
Na de omzetting in de omvormer kan de opgewekte elektriciteit ter plaatse verbruikt worden door jouw wasmachine, verlichting, warmtepomp, … . Overtollige stroom wordt terug naar het net gestuurd of indien opgeslagen in een thuisbatterij.
Wil je meer weten over de allround aanpak van EcoFusion?
Neem dan snel contact met ons op! Onze duurzame specialisten nemen je mee op groene missie!
Ontdek onze certificaten die een erkenning zijn voor de kwaliteit die wij leveren.
Benieuwd hoe onze groene oplossingen in het dagelijkse leven het verschil maken? Deze klantcases maken dat meer dan duidelijk.