Niet gevonden wat je zoekt?

Stel dan hier je vraag
Gaat mijn elektriciteitsfactuur verhogen?

Uiteraard ga je een hoger stroomverbruik waarnemen. Het gemiddeld verbruik in een Belgische huishouding bedraagt circa 4.000 kWh/jaar. Een elektrisch voertuig heeft een gemiddeld verbruik van circa 2.250 kW/jaar. Dit verbruik werd berekend op basis van een jaarlijks afgelegde afstand van 15.000 km. Als je zonnepanelen hebt kan je dit extra verbruik compenseren met je eigen opgewekte energie.

Hoe kan ik mijn laadkosten verrekenen?

Bij elke laadpaal krijg je standaard een laadpas, die je dient te registreren en te activeren. Of je kan opteren voor een laadpas-abonnement. Telkens jouw voertuig gaat laden wordt dit geregistreerd in onze backoffice. Met jouw account bij onze backoffice worden de verrekeningen van de laadkosten volledig geautomatiseerd. De maandelijkse facturering kan aan jouw werkgever worden bezorgd; jij ontvangt de vergoeding. Ook voor de werkgever kan de verrekening verzorgd worden.

Hoe lang duurt het om mijn auto op te laden?

De duur van het opladen van uw batterij is afhankelijk van verscheidene factoren:

●      De status van uw batterij op het moment van opladen

●      Het opnamevermogen van de batterij

●      De instellingen alsook het vermogen van het gekozen laadstation

●      Het aanwezige elektrisch vermogen van de netaansluiting

Een (plug-in) Hybride zal ca. 1 tot 4 uur nodig hebben om de batterij volledig op te laden. Een vol-elektrische wagen vereist een oplaadtijd van 4 à 8 uur.

 

Hierbij een tabel van de meest voorkomende batterijvermogens en hun oplaadtijd:

 

Capaciteit

230V

400V

Laadtijd 1-fase

Laadtijd 3-fase

13A

3.0kW

9.0kW

6 ¾ uur

2 ¼ uur

16A

3.7kW

11.0kW

5 ¾ uur

1 ¾ uur

20A

4.6kW

13.8kW

4 ½ uur

1 ¾ uur

32A

7.4kW

22.0kW

2 ¾ uur

1 uur

63A

14.5kW

43.5kW

1 ½ uur

¾ uur

 

Opladen via snellaadstations: Een snellaadstation laadt razendsnel op (20-30 minuten), doch is het enkel in staat een elektrisch voertuig op te laden tot slechts 80%.

Hoeveel kost het om mijn voertuig elektrisch te laden?

In België liggen de gemiddelde kosten voor elektrisch laden tussen de 35 en 50 eurocent per kWh.

BV: Een voertuig met een accuvermogen van 12KwH heeft een volledig lege accu. In meeste gevallen zal dit voertuig op 1 laadbeurt een 60 à 80 km kunnen rijden. Het laden kost dan in dit geval 12 x 0,42 = € 5,04. ( Wat neerkomt op een stroomverbruik van ongeveer € 7,2/100 km)

Hoeveel onderhoud heeft een laadpaal nodig?

Een laadstation vraagt zeer weinig onderhoud! Onze laadpalen kunnen uitgerust worden met een online verbinding, wat ons in staat stelt de meeste storingen vanop afstand vast te stellen en op te lossen. Heel gemakkelijk en je bent zo weer op weg.

Is publiek laden duurder dan thuis laden?

Vaak wel. De laadinfrastructuur, het onderhoud en de inrichting van het (parkeer)terrein brengen (investerings)kosten met zich mee die doorgaans in het laadtarief worden verrekend.

Kan ik betalen met een bankkaart?

Via sommige applicaties is het de dag van vandaag mogelijk om een laadbeurt te starten met behulp van je mastercard.

Kan ik mijn auto opladen aan alle laadpunten?

Ja en nee. Net zoals alle reguliere stopcontacten, bestaat de mogelijkheid dat laadpalen verschillende contactdozen hebben afhankelijk van het land waar je je bevindt. Ook de oorsprong van jouw elektrische auto bepaalt de oplaadmogelijkheid. Om het iets gemakkelijker te maken, hebben alle autofabrikanten ervoor gezorgd dat het aantal kabels in de omgang tot 2 types is beperkt. Waarvan Type 2 stopcontact/stekker het meest voorkomend is.

Kan je besparen op jouw verbruik?

Zeker weten! Je kan opteren om het voertuig ’s nachts op te laden; zo kan je genieten van een lagere stroomkost (deze is verschillend per stroomleverancier). Wanneer je beschikt over zonnepanelen (eventueel in combinatie met een thuisbatterij) kan je zelf stroom gaan opwekken (en opslaan). Zo wordt het opladen van jouw voertuig op lange termijn voordeliger.

Waar kan ik mijn wagen opladen?

Thuis:

In een privé-garage, een privé-oprijlaan of parkeerplaats of bij een toegewezen/gedeelde parkeerplaats (gebruikelijk bij appartementen).

 

Op het werk:

Bij de parkeerplaats van jouw kantoorpand of (semi)openbaar.

 

In het openbaar:

Langs de straten, langs de snelweg of bij alle publieke parkeerfaciliteiten die je je kan bedenken (zoals winkelcentra, restaurants, hotels, ziekenhuizen, enzovoort).

Of je toegang hebt tot alle openbare laadpunten hangt af of jouw laadpas is geactiveerd op “roaming”. Met een “roaming laadpas” kan jouw auto laden bij verschillende laadpaal-providers.

Wat is het verschil tussen een 1-fase - en 3-fase laadstation?

1-fase – 7,4 kW: Een 1-fase laadstation maakt gebruik van een standaard 230V aansluiting en heeft standaard 16A vermogen. Het maximale laadvermogen is dan 3,7kW. Elke meterkast beschikt over een 1-fase aansluiting. Deze stations zijn ook beschikbaar met 32A vermogen, het maximale laadvermogen is dan 7,4 kW.

 

3-fase – 22 kW: Een 3-fase laadstation maakt gebruik van drijfkracht en heeft standaard 16A vermogen. Het maximale laadvermogen is dan 11kW. Als je niet over een 3-fase aansluiting beschikt, dan kan je in de meeste gevallen een uitbreiding bij de netbeheerder aanvragen. Voor informatie en de aanvraag van een een uitbreiding van je meterkast neem je best contact op met jouw elektricien of netbeheerder. Laadstations zijn ook beschikbaar met 32 A vermogen, het maximale laadvermogen is dan 22 kW.

Welke soort laadpalen en stekkers zijn er?

Er zijn palen voor standaard, versneld en supersnel laden. En afhankelijk van het type paal, het type wagen, het type stroomnet of het land waar je je bevindt, zijn er verschillende soorten stekkers en stopcontacten.

Het grootste onderscheid is er tussen AC-laden en DC-laden. Het verschil hiertussen is de locatie waar het AC-vermogen wordt omgezet. Met een AC-lader gebeurt dit in de wagen, bij een DC-lader zit dit echter al in de lader zelf. Hierdoor zijn DC-laders groter en sneller. 

Stel je vraag
Over welk product gaat je vraag?*
Over welk onderdeel gaat je vraag?*
Versturen

Wil je meer weten over de allround aanpak van EcoFusion?
Neem dan snel contact met ons op! Onze duurzame specialisten nemen je mee op groene missie!

Contacteer ons

Ontdek onze certificaten die een erkenning zijn voor de kwaliteit die wij leveren.

Onze certificaten
Referenties

Al meer dan 4000 tevreden klanten, ontdek hun referenties

Bekijk alle referenties

Zeer goede service van aankoop tot na verkoop...uitstekende begeleiding door gans het proces...plaatsing door zeer bekwame vakmensen...vriendelijke medewerkers
R JANSSENS
Bekijk alle referenties
Realisaties

Benieuwd hoe onze groene oplossingen in het dagelijkse leven het verschil maken? Deze klantcases maken dat meer dan duidelijk.

Bekijk alle realisaties