Niet gevonden wat je zoekt?

Stel dan hier je vraag
Hoe kan ik mijn batterij monitoren?

Via de SolarEdge app kan je jouw batterij opvolgen. Zo kan je zien wanneer je batterij aan het opladen is en wanneer deze ontlaadt en krijg je real-time inzicht in jouw energieverbruik en -productie.

Hoe lang gaat een thuisbatterij mee?

Op de Europese markt geven de meeste producenten van thuisbatterijen tien jaar garantie. Studies tonen aan dat de uiterste levensduur van de huidige generatie batterijen twintig jaar bedraagt.

Ik heb nog groenestroomcertificaten. Kan ik die behouden na de plaatsing van een batterij?

Als eigenaar van een thuisbatterij behoud je je groenestroomcertificaten.

Is er verhoogd brandgevaar na de plaatsing van een batterij?

Tot op heden zijn nog geen incidenten zoals brand of ontploffing door toedoen van thuisbatterijen (waterstof of accu) gerapporteerd. Op het vlak van explosiviteit zijn thuisaccu’s immers al sterk verbeterd. Daarom zal je verzekeringsmaatschappij geen bijkomende premie aanrekenen wanneer je zo’n batterij laat plaatsen. Als er zich toch een incident zou voordoen zal ja als verzekerde steeds kunnen rekenen op de tussenkomst van de verzekeringsmaatschappij.

Kan ik volledig onafhankelijk worden van het stroomnet?

Wat sommige producenten of verkopers van thuisbatterijen ook durven beweren, volledige onafhankelijkheid van het net blijft voorlopig een utopie. Van oktober tot maart ben je voor je stroom nog steeds aangewezen op het elektriciteitsnet. Maar dat betekent niet dat een thuisbatterij geen zinvolle investering is. We hebben berekend dat de combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij tot 75% onafhankelijkheid kan opleveren van het elektriciteitsnet. Ter vergelijking: een zonnepaneleninstallatie zonder thuisaccu garandeert je ongeveer 30% onafhankelijkheid.

Kan je ook zonder zonnepanelen voordeel halen uit een batterij?

Als je over een dubbele elektriciteitsmeter beschikt, één voor nachttarief en één voor dagtarief, kan je tijdens de daluren goedkope elektriciteit in je thuisbatterij opslaan. Deze opgeslagen elektriciteit kan je dan overdag gebruiken. Zo koop je jouw elektriciteit voortaan alleen nog maar aan voordelig nachttarief. De winst die je als gemiddeld gezin hieruit kan halen, is echter amper 100 euro per jaar: veel te weinig om de huidige aankoopprijs van de thuisbatterij op een redelijke termijn te kunnen compenseren. Een thuisbatterij zonder zonnepanelen is dus niet rendabel.

Wanneer laadt en ontlaadt de batterij?

Wanneer je meer stroom opwekt dan verbruikt laadt je batterij op. Wanneer je te weinig stroom opwekt dan dat je nodig hebt gaat je batterij ontladen zodat je geen stroom moet afnemen van het net.

 

Verder bestaat er nog de mogelijkheid om laad- & ontlaadprofielen in te stellen via het monitoringsportaal. Momenteel is dit echter een functie dat alleen beschikbaar is voor de installateur.

Wat doen na stroomuitval? (BYD thuisbatterij)

Na een stroomuitval is de kans groot dat je batterij geen connectie meer maakt met het monitoringsplatform. Als dit gebeurt kan u de batterij opnieuw inschakelen door het bovenste grijze knopje gedurende 3 seconden in te duwen. Hierdoor gaat de batterij terug starten. Hiernaast vindt u een afbeelding terug waarop de knop die u moet indrukken omcirkelt is. Wanneer de lampjes op de batterij terug branden en het rood lampje op de omvormer uitgaat is de connectie herstelt. 

Wat doen na stroomuitval? (LG thuisbatterij)

Na een stroomuitval is de kans groot dat je batterij geen connectie meer maakt met het monitoringsplatform. Als dit gebeurt kan u de batterij opnieuw opstarten door de schakelaar onder de bovenklep terug in te schakelen. 


Hiervoor kan je volgende stappen volgen
1) Verwijder de bovenklep dmv de 4 vijzen te verwijderen 
2) Automaat schakelaar eerst helemaal naar uitgeschakeld schakelen (rechts) en vervolgens pas naar ingeschakeld (links)
3) Led's op de batterij branden opnieuw
4) Bovenklep terug vastmaken mbv de 4 vijzen

 

Wanneer de lampjes op de batterij terug branden en het rood lampje op de omvormer uitgaat is de connectie herstelt. 

Wat gebeurd er met overige stroom als batterij vol zit?

Sinds 1 januari 2021 kunnen alle eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter een injectiecontract afsluiten met hun elektriciteitsleverancier. Zo kan je een terugleveringsvergoeding ontvangen voor de elektriciteit die je produceert maar niet onmiddellijk zelf verbruikt (en dus in het net injecteert).

Wat gebeurt er met mijn prosumententarief als ik een batterij plaats?

Je blijft prosumententarief betalen zolang je een terugdraaiende teller hebt. Als je batterij voldoende energie kan opslaan om in je eigen verbruik te voorzien, kan je overwegen om een digitale of bidirectionele meter te plaatsen. Dan kan je opteren voor het nettarief in plaats van het prosumententarief en betaal je enkel voor je werkelijke afname van het net.

Stel je vraag
Over welk product gaat je vraag?*
Over welk onderdeel gaat je vraag?*
Versturen

Wil je meer weten over de allround aanpak van EcoFusion?
Neem dan snel contact met ons op! Onze duurzame specialisten nemen je mee op groene missie!

Contacteer ons

Ontdek onze certificaten die een erkenning zijn voor de kwaliteit die wij leveren.

Onze certificaten
Referenties

Al meer dan 4000 tevreden klanten, ontdek hun referenties

Bekijk alle referenties

Samenwerking verloopt vlot sinds eerste kennismaking met EcoFusion via Jan Van Deuren. We hadden al op de eerste dag een prijsofferte, en datum van uiteindelijke plaatsing van zonnepanelen is ...
P Van Gorp
Bekijk alle referenties
Realisaties

Benieuwd hoe onze groene oplossingen in het dagelijkse leven het verschil maken? Deze klantcases maken dat meer dan duidelijk.

Bekijk alle realisaties