Een thuisbatterij – eigenschappen & merken

  Laat geen zonne-energie verloren gaan – het motto van een thuisbatterij. Want als je overtollige energie hebt van je zonnepanelen, dan slaat een thuisbatterij die op zodat je ze bijvoorbeeld ’s nachts kan verbruiken als er geen zonne-energie voorradig is. Ideaal, want zo ben je baas over je eigen energie(factuur). EcoFusion helpt je besparen met een thuisbatterij.

   

  Contacteer ons voor jouw thuisbatterij

  Waarom een thuisbatterij kopen?

   

  In het huidige energielandschap en door het snel wijzigende wettelijke kader is het een aanrader om zelf energie op te wekken, die vast te houden voor eigen gebruik en minder afhankelijk te zijn van het net. Een thuisbatterij is exact daarop bedacht. De energiebron zijn zonnepanelen en een thuisbatterij wordt daaraan gekoppeld via een omvormer. De omvormer waakt erover dat de elektriciteit die je zonnepanelen produceren of die opgeslagen wordt in je thuisbatterij beschikbaar is in je huis of bedrijf. De omvormer zorgt er ook voor dat het productieoverschot van je zonnepanelen in de thuisbatterij wordt opgeslagen. Het hele thuisbatterijsysteem werkt geautomatiseerd. Een thuisbatterij is niet altijd een back-upsysteem, wel begin je direct te besparen op je energierekening.

  Een thuisbatterij, een waardevolle aanvulling op je zonnepanelen.

  Eigenschappen van een thuisbatterij  • Een thuisbatterij verhoogt het rendement van je zonnepanelen
  • Het is een veilige oplossing die eenvoudig op de gewenste plek geplaatst kan worden (vraag hiervoor ons advies)
  • Het is een buffer voor het capaciteitstarief dat zegt: als je een digitale meter hebt en hoge pieken op het net veroorzaakt, dan moet je daarvoor meer betalen
  • Een thuisbatterij met een ‘energie management systeem’ biedt je continu inzicht in de energiestromen
  • Er geldt een garantie van 10 jaar, maar ze gaat veel langer mee
  Laat geen zonne-energie verloren gaan – het motto van een thuisbatterij.

  Thuisbatterij: verschillende capaciteiten & kwaliteitsmerken

   

  Voor de plaatsing van een thuisbatterij is deskundig advies nodig, want je moet altijd voldoende dimensioneren. De capaciteit van je thuisbatterij moet perfect afgestemd zijn op je noden. En hoe minder laadcycli, hoe langer de batterijen meegaan. Bij EcoFusion hebben we diverse kwaliteitsmerken grondig onderzocht. Wij zijn fan en verdeler van thuisbatterijen van LG, BYD en SolarEdge.

   

  “De Lithium-Ion thuisbatterijen van LG, BYD en SolarEdge zijn van hoge kwaliteit, ze hebben een grote opslagcapaciteit en ze behoren tot de veelzijdigste thuisbatterijen op de markt. Ze zijn makkelijk uit te breiden door meerdere modellen te installeren en ze parallel te schakelen." 

  - Tuur Vandeweyer

  Thuisbatterij: kostprijs & premie

   

  Een thuisbatterij is een investering, al is het van belang om verder te kijken dan de aankoopprijs. Een goedkope thuisbatterij kopen is totaal niet interessant als bijvoorbeeld de levensduur ervan beperkt is. Tot en met 31 maart 2023 kan je trouwens een premie aanvragen voor thuisbatterijen.

   

  Je begrijpt het: diverse factoren spelen mee en daarvoor heb je een goede raadgever en duurzame energiepartner nodig. EcoFusion vervult die rol met expertise en toewijding, en veel gezond Kempens verstand. Wij weten wat je nodig hebt.

   

  Ja, ik wil praten over een thuisbatterij

  F.A.Q.
  Bestaat er een batterijen premie?

  Wie een thuisbatterij in dienst neemt, komt in aanmerking voor een eenmalige premie van de Vlaamse Overheid. Deze premie loopt nog tot en met 31 maart 2023.

   2023
  0 tot 4 kWh150 euro/kWh
  4 tot 6 kWh125 euro/kWh
  6 tot en met 9 kWhgeen bijkomend bedrag
  vanaf 9 kWhgeen bijkomend bedrag
  maximum per batterij850 euro, max 40% factuur incl. btw

   

  Hoe kan ik mijn batterij monitoren?

  Via de SolarEdge app kan je jouw batterij opvolgen. Zo kan je zien wanneer je batterij aan het opladen is en wanneer deze ontlaadt en krijg je real-time inzicht in jouw energieverbruik en -productie.

  Hoe lang gaat een thuisbatterij mee?

  Op de Europese markt geven de meeste producenten van thuisbatterijen tien jaar garantie. Studies tonen aan dat de uiterste levensduur van de huidige generatie batterijen twintig jaar bedraagt.

  Ik heb nog groenestroomcertificaten. Kan ik die behouden na de plaatsing van een batterij?

  Als eigenaar van een thuisbatterij behoud je je groenestroomcertificaten.

  Is er verhoogd brandgevaar na de plaatsing van een batterij?

  Tot op heden zijn nog geen incidenten zoals brand of ontploffing door toedoen van thuisbatterijen (waterstof of accu) gerapporteerd. Op het vlak van explosiviteit zijn thuisaccu’s immers al sterk verbeterd. Daarom zal je verzekeringsmaatschappij geen bijkomende premie aanrekenen wanneer je zo’n batterij laat plaatsen. Als er zich toch een incident zou voordoen zal je als verzekerde steeds kunnen rekenen op de tussenkomst van de verzekeringsmaatschappij.

  Kan ik volledig onafhankelijk worden van het stroomnet?

  Wat sommige producenten of verkopers van thuisbatterijen ook durven beweren, volledige onafhankelijkheid van het net blijft voorlopig een utopie. Van oktober tot maart ben je voor je stroom nog steeds aangewezen op het elektriciteitsnet. Maar dat betekent niet dat een thuisbatterij geen zinvolle investering is. We hebben berekend dat de combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij tot 75% onafhankelijkheid kan opleveren van het elektriciteitsnet. Ter vergelijking: een zonnepaneleninstallatie zonder thuisaccu garandeert je ongeveer 30% onafhankelijkheid.

  Kan je ook zonder zonnepanelen voordeel halen uit een batterij?

  Als je over een dubbele elektriciteitsmeter beschikt, één voor nachttarief en één voor dagtarief, kan je tijdens de daluren goedkope elektriciteit in je thuisbatterij opslaan. Deze opgeslagen elektriciteit kan je dan overdag gebruiken. Zo koop je jouw elektriciteit voortaan alleen nog maar aan voordelig nachttarief. De winst die je als gemiddeld gezin hieruit kan halen, is echter amper 100 euro per jaar: veel te weinig om de huidige aankoopprijs van de thuisbatterij op een redelijke termijn te kunnen compenseren. Een thuisbatterij zonder zonnepanelen is dus niet rendabel.

  Waar kan ik de batterijenpremie aanvragen?

  Je kan een aanvraag indienen via Vlaanderen

  Waarom moet ik mijn thuisbatterij aangeven?
  Sinds 1 januari 2017 is elke netgebruiker verplicht om de plaatsing van een thuisbatterij met een capaciteit vanaf 3 kWh te melden aan je distributienetbeheerder. Op die manier kan Fluvius de spanningskwaliteit van het net beschermen en de veiligheid voor technici garanderen.
  Wanneer laadt en ontlaadt de batterij?

  Wanneer je meer stroom opwekt dan verbruikt laadt je batterij op. Wanneer je te weinig stroom opwekt dan dat je nodig hebt gaat je batterij ontladen zodat je geen stroom moet afnemen van het net.

   

  Verder bestaat er nog de mogelijkheid om laad- & ontlaadprofielen in te stellen via het monitoringsportaal. Momenteel is dit echter een functie dat alleen beschikbaar is voor de installateur.

  Wil je meer weten over de allround aanpak van EcoFusion?
  Neem dan snel contact met ons op! Onze duurzame specialisten nemen je mee op groene missie!

  Contacteer ons

  Ontdek onze certificaten die een erkenning zijn voor de kwaliteit die wij leveren.

  Onze certificaten
  Referenties

  Al meer dan 4000 tevreden klanten, ontdek hun referenties

  Bekijk alle referenties

  Heel tevreden van het werk dat Raf en Daniel geleverd hebben en dat alles op een nette manier. Jullie zijn een goed team!
  R Huygens
  Bekijk alle referenties
  Realisaties

  Benieuwd hoe onze groene oplossingen in het dagelijkse leven het verschil maken? Deze klantcases maken dat meer dan duidelijk.

  Bekijk alle realisaties