Dynamische sturing: hoe werkt het?

 

In Vlaanderen heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen een enkelvoudig, dubbelvoudig (dag-nacht) of dynamisch energiecontract. Bij een enkelvoudig contract blijft de energieprijs gedurende de dag constant. Bij een dag-nacht contract zijn de tarieven tijdens daluren gunstiger dan tijdens piekuren. Een dynamischcontract houdt in dat de energieprijs elk uur van de dag kan variëren.


Bij een dynamisch energiecontract fluctueren de prijzen per kWh sterk. Dit maakt het interessant om dagelijks in te spelen op deze tarieven en energie te importeren tijdens de voordeligste momenten. In sommige gevallen kunnen de energieprijzen zelfs negatief zijn, wat betekent dat je wordt betaald om energie van het net af te nemen. 


Wanneer je een dynamisch contract afsluit, is opvolging en anticipatie erg belangrijk. Dit volledig manueel doen, vraagt erg veel tijd. Maar met het SolarEdge systeem en een thuisbatterij van minimum 10 kWh kan je systeem volautomatisch gestuurd worden.

 

Samen met SolarEdge hebben we een functie ontwikkeld waarmee jouw installatie volledig kan anticiperen op de dynamiek van de energiemarkt. Er zijn drie mogelijkheden om jouw SolarEdge installatie af te stemmen op dynamische tarieven.


1. Uitschakelen bij negatieve prijzen

Overweeg je om op een zonnige dag, vanwege de negatieve energieprijzen, de productie van jouw installatie volledig stop te zetten? Dan kan deze instelling relevant zijn. De omvormer schakelt namelijk de productie uit wanneer de elektriciteitsprijs onder €0 daalt.

 

2. Handmatige instelling van piek en daluren

Wil je tijdens de daluren jouw thuisbatterij opladen om zo het importeren van elektriciteit tijdens piekuren te vermijden? Stel dan de ‘Tijd van gebruik’ piek in.

 

3. Volautomatische sturing van de SolarEdge installatie (nog in ontwikkeling)

Ga je voor optimale besparing? Stel dan de volautomatische sturing in op jouw systeem. Hierbij wordt er rekening gehouden met de energieprijs, de weersvoorspellingen en jouw energieverbruik. Afhankelijk van deze factoren wordt dagelijks het optimale laadprofiel ingesteld. Momenteel is deze functie nog volop in ontwikkeling.

Let wel: voordat je aanpassingen maakt in de app-instellingen is het belangrijk dat je een dynamisch contract hebt afgesloten bij je energieleverancier. Het ontbreken hiervan kan namelijk nadelige gevolgen met zich meebrengen.

 

Welk dynamisch energiecontract het meest interessant is voor jouw verbruiksprofiel, kan je terugvinden met de V-test


In de snel evoluerende wereld van hernieuwbare energie staan we niet stil. Wat eens verre toekomstmuziek leek, wordt nu realiteit. In deze dynamische sector helpen we je graag verder. Daarom bieden we verschillende EcoCare pakketten aan om jou te voorzien van optimale, gepersonaliseerde service.

 

 

Meer informatieReferenties

Al meer dan 4000 tevreden klanten, ontdek hun referenties

Bekijk alle referenties

Een professionele intake, concrete afspraken die perfect werden nagevolgd, een vlekkeloze installatie en keuring nadien. Kortom, van bij het begin een prima gevoel van "dit komt goed!". Dank u wel ...
a deboeure
Bekijk alle referenties
Installaties

Benieuwd hoe onze groene oplossingen in het dagelijkse leven het verschil maken?
Deze klantcases maken dat meer dan duidelijk.

Bekijk alle installaties