thuisbatterij zonnepanelen energie verwarming stijgende energieprijzen

Een thuisbatterij – iets voor mij?

Energie besparen. Dat wil je in een snel veranderende energiesector meer dan ooit. De verwarming wat lager zetten, je huishoudtoestellen minder gebruiken… dat alleen gaat het niet doen. Er zijn meer middelen nodig voor een positieve impact op je energiefactuur. Dat weten we bij EcoFusion als geen ander. En één van die manieren is je energieproductie zelf in handen nemen met een thuisbatterij. En dat heeft zo z’n voordelen.

 

 

Een thuisbatterij, ja dat is ook iets voor jou

Wat doet een thuisbatterij?

 

Batterijopslag is de recentste ontwikkeling in de zonnepanelensector. Met een thuisbatterij sla je de overtollige energie die je zonnepanelen opwekken op voor gebruik na zonsondergang. Want als je thuiskomt van het werk, wil je nog aan de kook, wat wassen en meer. Een thuisbatterij staat toe je verbruik zorgvuldig op te volgen en je batterij op te laden tijdens piekuren. Het is een upgrade van je zonnepanelen, zeg maar.

 

 

Thuisbatterij: de voordelen

 

  • Het volgt je eigen verbruiksritme
  • Een thuisbatterij leidt tot minder verbruik van het net
  • Je bent minder afhankelijk van stijgende energieprijzen
  • Je bent voorbereid op het capaciteitstarief dat weldra ingevoerd wordt
  • Je kan verbruikspieken beter spreiden
  • Tot eind 2022 valt er nog een hogere subsidie aan te vragen voor thuisbatterijen

 

 

Veelgestelde vragen & antwoorden over een thuisbatterij

 

Controle over je eigen energie, we wensen het ook jou toe. Misschien zit je nog met wat concrete vragen over de revolutionaire technologie van een thuisbatterij en de voordelen. Hier alvast enkele veelgestelde vragen en antwoorden over batterijen op een rij.

Hoeveel kWh slaat een batterij op?

 

Voor de huidige thuisbatterijen gaat dat van 3 kWh tot meer dan 30 kWh. Essentieel is dat je jouw stroomgebruik en opslagcapaciteit afstemt op wat je zonnepanelen toch nog op het net zetten.

 

 

Hoeveel bespaar ik met een thuisbaterij vs. elektriciteit van het net?

 

Met een thuisbatterij en een digitale meter bespaar je in het eerste jaar €800 tot €1200 per jaar. Die besparing kan in de toekomst toenemen als de elektriciteit duurder wordt.

 

 

Hoe lang gaat een batterij mee?

 

De levensduur van een thuisbatterij is momenteel tussen de 15 à 20 jaar. De kwaliteit van de cellen en hoe je met je batterij omgaat is bepalend voor hoe lang je batterij zal meegaan. EcoFusion biedt 10 jaar productgarantie en 10 jaar garantie op de prestaties van je thuisbatterij.

 

 

Wat kan ik doen met al die opgeslagen elektriciteit?

 

Het komt erop aan om overdag zoveel mogelijk energie te verbruiken en je verbruik te sturen op de productietijd van je zonnepanelen. Een thuisbatterij zorgt ervoor dat de opgewekte stroom die je tijdens de dag niet verbruikt, veilig opgeslagen wordt. Die opgeslagen energie kan je ’s avonds en ’s nachts gebruiken, je moet vast nog een berg strijken. Weetje: met 1 thuisbatterij van 10 kWh kan je met een strijkijzer van 1000 W zo’n 10u strijken.

Wat met energie die ik niet zelf nodig heb?

 

Wat je over hebt en in het net injecteert, kan je vermarkten. Een gemiddelde installatie brengt 5.000 kWh op. Rekening houdend met je eigen verbruik van 35% en een gemiddelde energieprijs van 0,35 euro per kWh, levert dat een mooie besparing “opbrengst” op van 612 euro per jaar.

 

 

Waar moet je rekening mee houden?

 

Een batterijsysteem vraagt een investering. Een thuisbatterij kost rond de €1000 per kWh. Wel kan je genieten van de subsidie van de Vlaamse overheid tot €1725. De technologie van batterijsystemen kent een positieve evolutie, blijf ze volgen.


Wat kan je nog met een batterij?

 

De werking van een thuisbatterij kan je real-time opvolgen. Productie, time of use, injectie in het net… dat levert data op waarmee je effectief kan gaan sturen. Bij EcoFusion tonen we je graag hoe zo’n Energy Management systeem werkt.

 

 

Verlaagt een thuisbatterij het capaciteitstarief?

 

Sinds dit jaar wordt de netvergoeding niet langer gebaseerd op het totale verbruik in kilowattuur (kWh). Het maximaal vermogen in kilowatt (kW) speelt ook een rol. De digitale meter neemt iedere maand het kwartier waarin het hoogste vermogen wordt gevraagd van het net. Het totaal van die 12 maandpieken bepaalt hoeveel capaciteitstarief je op een jaar moet betalen. Een thuisbatterij kunnen we zodanig instellen dat die bijspringt op het moment dat je een hoog vermogen vraagt. Zo zal een thuisbatterij je maandpiek afvlakken, waardoor je het distributienet minder belast. Resultaat: je kan je capaciteitstarief verlagen.

Een thuisbatterij – iets voor jou

 

Investeren in een thuisbatterij laat je toe om je energieproductie effectief in handen te nemen en minder afhankelijk te worden van het reguliere elektriciteitsnet. Met een thuisbatterij stroomt er minder energie door je digitale meter en bespaar je op je energie- en netkosten. Van een positieve impact op je energiefactuur gesproken. Bij EcoFusion volgen we de ontwikkelingen en wetgeving op de voet. Met ons gamma komen we tegemoet aan de actuele behoeften van particulieren en bedrijven. Stuk voor stuk hoogtechnologische thuisbatterijen die je futureproof maken. Met onze expertise zit je er warmpjes bij.

 

Ga voor een thuisbatterij

Referenties

Al meer dan 4000 tevreden klanten, ontdek hun referenties

Bekijk alle referenties
thuisbatterij zonnepanelen energie verwarming stijgende energieprijzenthuisbatterij zonnepanelen energie verwarming stijgende energieprijzen

Wou een huisbatterij plaatsen. Ecofusion gecontracteerd. Verkopen laurens langskomen. Goeie en duidelijke uitleg gekregen. Prijs was voordeliger dan concurrentie. Plaatsing was zeer professioneel en ...
thuisbatterij zonnepanelen energie verwarming stijgende energieprijzenthuisbatterij zonnepanelen energie verwarming stijgende energieprijzen
B Guzik
Bekijk alle referenties
Installaties

Benieuwd hoe onze groene oplossingen in het dagelijkse leven het verschil maken?
Deze klantcases maken dat meer dan duidelijk.

Bekijk alle installaties