Een slimme thuisbatterij is duur en rendeert niet … Misvatting, toch zeker nu vanaf 1 januari 2023 het capaciteitstarief van kracht is. Inzetten op een thuisbatterij is daardoor relevanter dan ooit.
Heb je een digitale teller, dan wordt met het capaciteitstarief het bedrag op je energiefactuur berekend op basis van je piekvermogen. Dat is het maximale vermogen dat je op een bepaald tijdstip van het net haalt. Om te vermijden dat de energiekosten de pan uit swingen, spreid je best je energieverbruik. En daarvoor reken je op je thuisbatterij, altijd in combinatie met zonnepanelen.
Hoe het werkt? Overdag wekken je zonnepanelen energie op, die wordt opgeslagen op je thuisbatterij. Daar blijft de energie netjes staan, totdat je elektriciteit nodig hebt. ’s Avonds kook je dan bijvoorbeeld op de zonne-energie die eerder die dag werd gegenereerd. Dankzij dit zelfverbruik neem je minder elektriciteit van het net af – hello lagere energiefactuur – én je vlakt je piekvermogen af. 2 vliegen in 1 klap.
Dat is geen goed idee. Ook niet als je een dubbele elektriciteitsmeter hebt en je dus tijdens daluren goedkope elektriciteit kan opslaan op je thuisbatterij. De terugverdientijd voor een gezin met een gemiddeld elektriciteitsverbruik is dan namelijk te lang. Daardoor is een thuisbatterij zonder zonnepanelen niet rendabel.
Dat het aanschaffen van een thuisbatterij ook met het capaciteitstarief alleen maar voordelen heeft, staat als een paal boven water. EcoFusion zet de pluspunten van een thuisbatterij graag op een rij.
Energieadvies over het capaciteitstarief en een thuisbatterij?
Benieuwd hoe onze groene oplossingen in het dagelijkse leven het verschil maken?
Deze klantcases maken dat meer dan duidelijk.