capaciteitstarief zonnepanelen airco energie opwekken nettarieven

Het capaciteitstarief voor bedrijven

Sinds 1 januari 2023 is het capaciteitstarief van kracht voor gezinnen én voor alle bedrijven. Het doel van het capaciteitstarief is uiterst eenvoudig: mensen aanmoedigen om het bestaande elektriciteitsnet niet te overbelasten. Maar wat is de impact van het capaciteitstarief op jouw bedrijf? EcoFusion licht het graag voor je toe.

 

Oerdegelijk advies over het capaciteitstarief?

 

Contacteer ons

Capaciteitstarief – een goede zaak?

De impact van het capaciteitstarief is niet voor alle bedrijven even groot. Meer nog: er zullen winnaars en verliezers zijn. De prijs op je energiefactuur hangt immers af van de grootte van je piekverbruik. Dat is de hoeveelheid elektriciteit die je tegelijkertijd van het net haalt. Het piekvermogen wordt berekend op basis van je hoogste piekmoment van 15 minuten.

 

Kan je het piekverbruik van je bedrijf beperken, dan is de kans groot dat je goedkoper af bent met het capaciteitstarief dan met de nettarieven van 2022. Veroorzaakt je bedrijf met het capaciteitstarief hoge pieken, dan zal je meer moeten betalen. Belangrijk dus om je piekvermogen onder controle te houden.

 

Tips om slim om te gaan met het capaciteitstarief

Haal je graag alles uit de kast om goed om te gaan met het capaciteitstarief? Groot gelijk. EcoFusion geeft je alvast enkele waardevolle tips.

 

  • Maak optimaal gebruik van je zonnepanelen

 

Profiteer met andere woorden van de momenten waarop de zon schijnt. Dat doe je bijvoorbeeld door de elektrische wagens op de parking van je bedrijf pas op te laden wanneer je zonnepanelen energie opwekken.

Is het capaciteitstarief een goede zaak voor je bedrijf?
Of door de airco in de zomer pas te laten draaien als de zon schijnt. Zo heb je bij de opstart van de airco minder verbruikspieken. Een slimme zet met het capaciteitstarief in het achterhoofd.
  • Verhoog de zelfconsumptie van je bedrijf

 

Kies je voor de combinatie batterij-zonnepanelen, dan geef je de zelfconsumptie van je onderneming een stevige boost. Door je eigen energie op te wekken met zonnepanelen, op te slaan in je batterij en te verbruiken wanneer je elektriciteit nodig hebt, doe je automatisch minder beroep op het elektriciteitsnet. En dat merk je op je energiefactuur.

 

 

  • Vermijd energiepieken door slim om te gaan met je energieverbruik


 

Sinds de invoering van het capaciteitstarief moet je nog slimmer omgaan met je energieverbruik. Maar hoe doe je dat? Volg je energieverbruik op via een digitale of slimme energiemeter. Zo kan je makkelijk bijsturen als je op bepaalde momenten een hogere piek hebt. Daarnaast kies je ook best voor slimme sturingen. Die zorgen er bijvoorbeeld voor dat je elektrische wagens niet allemaal tegelijkertijd opladen, maar wel achtereenvolgens.

 

Je ziet door de bomen het bos niet meer? Snappen we bij EcoFusion. Het capaciteitstarief vraagt immers een heel andere kijk op je energieverbruik. Maar wees gerust: je staat er niet alleen voor. Onze energie-experten bekijken samen met jou hoe je het capaciteitstarief zo veel mogelijk naar je hand zet.

 

Graag energieadvies op maat van je bedrijf?

Referenties

Al meer dan 4000 tevreden klanten, ontdek hun referenties

Bekijk alle referenties
capaciteitstarief zonnepanelen airco energie opwekken nettarievencapaciteitstarief zonnepanelen airco energie opwekken nettarieven

Een professionele intake, concrete afspraken die perfect werden nagevolgd, een vlekkeloze installatie en keuring nadien. Kortom, van bij het begin een prima gevoel van "dit komt goed!". Dank u wel ...
capaciteitstarief zonnepanelen airco energie opwekken nettarievencapaciteitstarief zonnepanelen airco energie opwekken nettarieven
a deboeure
Bekijk alle referenties
Installaties

Benieuwd hoe onze groene oplossingen in het dagelijkse leven het verschil maken?
Deze klantcases maken dat meer dan duidelijk.

Bekijk alle installaties