Zonnepanelen zetten licht om naar elektriciteit die u meteen kan gebruiken. Een fotovoltaïsche installatie (PV-installatie) bestaat uit zonnepanelen, een montagesysteem om de panelen op het dak te bevestigen, bekabeling en minstens één omvormer die de opgewekte gelijkstroom omzet naar wisselstroom.  Na de omzetting in de omvormer kan de opgewekte elektriciteit ter plaatse verbruikt worden door uw wasmachine, verlichting, warmtepomp, … . Overtollige stroom wordt terug naar het net gestuurd. 

De techniek waarvan een zonnecel gebruik maakt om licht om te zetten in elektriciteit. Het belangrijkste onderdeel onderdeel van zo een cel is een halfgeleidend materiaal met een pn-overgang. 

Een omvormer gaat de gelijkstroom afkomstig van de zonnepanelen omzetten naar wisselstroom. De omvormer is dus eigenlijk het hart van je installatie.

SolarEdge werkt met zogenaamde poweroptimizer per zonnepaneel. De optimizer is een regelaar, waarmee ieder zonnepaneel afzonderlijk wordt geregeld en beveiligd. De optimizers worden aangesloten tussen de bekabeling van de zonnepanelen. Deze optimizers worden aangesloten op de centrale omvormer van SolarEdge. Deze gaat de gelijkstroom omzetten in wisselstroom. 

Zonnepanelen wekken ook energie op wanneer er enkel sprake is van diffuus licht. Het ene type paneel kan hier beter mee omgaan dan het andere type paneel. 

Het verschil kan je terugvinden in het productieproces. De zonnecellen bestaan uit silicium. Dit silicium vormt kristallen. Bij mono-kristallijne panelen staan de kristallen allemaal in dezelfde richting waardoor ze beter presteren bij directe instraling. Bij poly-kristallijne panelen staan de kristallen als waaiers naar buiten toe. Hierdoor gaan ze makkelijker diffuus licht opnemen. De mono-kristallijne panelen hebben meestal een iets donkerdere kleur (zwart), terwijl poly-kristallijne panelen meestal een lichtere kleur hebben (blauw). 

Wie vanaf januari 2021 een PV-installatie in dienst neemt, komt in aanmerking voor een eenmalige premie van netbeheerder Fluvius. Deze premie loopt vanaf 1 januari 2021 tot eind 2024.  

 • In 2021 zal de premie 300 €/kWp bedragen voor installatie tot maximaal 4 kWp en bijkomend 150 €/kWp van 4 kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal €1500. 
 • In 2022 zal de premie 225 euro/kWp bedragen voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 112,5 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 1.125 euro.  
 • In 2023 zal de premie 150 euro/kWp bedragen voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 75 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 750 euro.  
 • In 2024 zal de premie 75 euro/kWp bedragen voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 37,5 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 375 euro.  

Voor beschermde afnemers ligt het premiebedrag 20% hoger. 

Wie vanaf 1 januari 2021 een thuisbatterij in dienst neemt, komt in aanmerking voor een eenmalige premie van de Vlaamse Overheid. Deze premie loopt vanaf 1 januari 2021 tot eind 2024. 

 • In 2021 zal de premie 300 €/kWh werkelijke opslagcapaciteit zijn tot 6 kWh. Van 6 kWh tot 9 kWh wordt dit 250 €/kWh met een maximaal bedrag van €2550. 
 • In 2022 zal de premie 225 €/kWh werkelijke opslacapaciteit zijn tot 4 kWh, van 4 – 6 kWh 187,5 €/kWh en van 6-9 kWh 150 €/kWh met een maximaal bedrag van €1725. 
 • In 2023 zal de premie 150 €/kWh werkelijke opslagcapaciteit zijn tot 4 kWh, van 4 – 6 kWh 125 €/kWh en van 6 – 9 kWh 100 €/kWh met een maximaal bedrag van €1150. 
 • In 2024 zal de premie 75 €/kWh werkelijke opslagcapaciteit zijn tot 4 kWh, van 4 – 6 kWh 62,5 €/kWh en van 6-9 kWh 50 €/kWh met een maximaal bedrag van €575. 

U kan een aanvraag indienen via Fluvius.  

U kan een aanvraag indienen via Vlaanderen

U hebt geen stedenbouwkundige vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen, tenzij het uitdrukkelijk verboden is omdat uw woning bijvoorbeeld tot beschermd erfgoed behoort. Informeer eerst altijd bij uw gemeente. 

Op een monofase aansluiting mogen wij maximaal 5000 Watt omvormervermogen aansluiten. Op een driefase net mogen wij maximaal 10 000 Watt omvormervermogen aansluiten. Voor hogere vermogens moet er een netstudie aangevraagd worden bij de netbeheerder Fluvius.  

De AREI-keuring (AREI = Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties) moet worden uitgevoerd vóórdat de zonnepanelen in gebruik genomen worden.  Met deze keuring wordt onderzocht of het veilig is om de zonnepanelen op te starten.

Dit kan je doen op de site van Fluvius. Voordat je uw PV-installatie kan aanmelden moet je het keuringsverslag in uw bezit hebben. Klik hier om uw installatie aan te melden. 

Om het net goed te kunnen beheren, moet Fluvius weten op welke punten energie uit zonnepanelen in het netwerk worden geïnjecteerd. Daarom ben je verplicht je zonnepanelen aan te melden binnen de 30 dagen na de AREI-keuring. Doe je dat niet, dan kan Fluvius u de toegang tot het distributienet ontzeggen.  

Sinds 1 januari 2017 is elke netgebruiker verplicht om de plaatsing van een thuisbatterij met een capaciteit vanaf 3 kWh te melden aan je distributienetbeheerder. Op die manier kan Fluvius de spanningskwaliteit van het net beschermen en de veiligheid voor Technici garanderen

De keuringsmaatschappij belt of mailt jou voor een keuringsdatum. Ecofusion geeft enkel jouw contactgegevens door.

Dit doet Ecofusion voor jou.

De EAN nummer is terug te vinden op uw elektriciteitsfactuur.

710 

BE 0820.107.185 

Het gemiddeld verbruik van een gezin schommelt tussen 3500 kWh en 4500 kWh. 

Afhankelijk van de manier van plaatsing van je panelen gaat het meeste vuil verwijderd worden door de regenval. Het kan geen kwaad om één keer per jaar met regenwater je panelen te kuisen (liefst niet in volle zomer). 

Bij het niet afsluiten van een terugleveringscontract gaat de elektriciteit op het net gezet worden zonder dat u een vergoeding in de plaats krijgt. 

 • kW staat voor kilo Watt. Deze eenheid wordt gebruikt om het omvormervermogen voor te stellen.
 • kWp staat voor kilo Watt piek. Hiermee wordt het vermogen van een paneel voorgesteld. Het Wattpiek vermogen van een paneel geeft het vermogen weer standaard testcondities, ook wel STC genoemd. Dit wil zeggen: een instraling van 1000 W/m2, een celtemperatuur van 25 °C en een AM van 1,5. 
 • kWh staat voor kilowattuur, ook wel gekend als de eenheid van energie. 1 kWh komt overeen met 1 uur geleverd of verbruikt vermogen van 1000 Watt.