capaciteitstarief zonnepanelen thuisbatterij digitale meter tijdschakelaar

De impact van het capaciteitstarief

Energie in verandering – altijd waar, maar toch zeker in 2023. Vanaf 1 januari zal de berekening van je energiefactuur er namelijk helemaal anders uitzien. Een heuse ommezwaai, dat capaciteitstarief, want het vraagt een andere kijk op je energieverbruik. Geen idee wat het precies inhoudt en hoe je er best mee omgaat? EcoFusion licht het graag toe.

 

Wil je energieadvies in functie van het capaciteitstarief?

 

Contacteer ons

Wat is het capaciteitstarief?

Waar tot nu toe enkel de elektriciteit die je verbruikte op je energiefactuur verscheen, betaal je bij de nieuwe berekeningen ook voor je piekvermogen. Dat is de hoeveelheid elektriciteit die je tegelijkertijd verbruikt. Je piekvermogen wordt bepaald op basis van je grootste elektriciteitsverbruik over 15 minuten. Althans als je over een digitale meter beschikt. Omdat het piekvermogen bij gezinnen met een klassieke meter niet berekend kan worden, betalen zij volgens het capaciteitstarief een vast bedrag. Tenzij je een sociaal tarief geniet, dan is het capaciteitstarief niet van toepassing.

 

“Iedereen zal z’n energiegedrag moeten aanpassen. Het is belangrijk om het capaciteitstarief naar je hand te zetten. Door je verbruikscurve af te vlakken, zal je kunnen besparen.”

- Zeno Antonis, Technical Solution Engineer bij EcoFusion

EcoFusion geeft je tips om juist om te gaan met het capaciteitstarief.

Capaciteitstarief – de juiste aanpak

Heb je een digitale meter, dan is spreiden het codewoord om goed om te gaan met het capaciteitstarief. Zorg er met andere woorden voor dat je het energieverbruik van verschillende toestellen zo veel mogelijk verdeelt zodat je geen pieken veroorzaakt.

 

Tips capaciteitstarief:

 

  • Je energieverbruik spreiden, vraagt in eerste instantie om een mindshift. Waar je tot nu toe totaal niet moest nadenken over je keukentoestellen die op volle toeren draaien en je wasmachine dat tegelijkertijd energie slurpt, doe je dat voortaan beter wel. Dat betekent niet dat je moet kiezen tussen je kookvuur, microgolf en oven. Maar je wasmachine en droogkast zet je dan toch best even op een ander moment op.

 

  • Vergeet je nadien je wasmachine of droogkast op te zetten? Niet als je gebruikmaakt van de uitstelknop. Zo kies je zelf wanneer het toestel in werking moet treden.

 

  • Vermijd sluimerverbruik door voor energiezuinige toestellen te kiezen én door een tijdschakelaar op je stopcontacten te zetten. Een eenvoudige manier om enkel op bepaalde uren stroom te verbruiken.

 

  • Een laadpaal aan huis om je elektrische wagen op te laden, da’s sowieso handig. Maar wat is het energiezuinigst: snel of traag laden? Hoewel een snellader voor je elektrische wagen ongetwijfeld aantrekkelijk klinkt, kies je er omwille van het capaciteitstarief toch beter voor om je auto trager op te laden. Een snellader stuwt je piekvermogen immers de lucht in.
Wat is het capaciteitstarief en hoe ga je ermee om? EcoFusion legt uit.

Haal zo veel mogelijk uit het capaciteitstarief

Het capaciteitstarief naar je hand te zetten? Dat doe je bijvoorbeeld door voor zonnepanelen te kiezen. Alle zelfopgewekte energie die je verbruikt, is immers gratis. Bovendien vlak je zo je piekvermogen makkelijk af. Zelfverbruik telt namelijk niet mee bij de berekening van je piekvermogen. Belangrijk is dan natuurlijk wel dat je je elektrische toestellen laat draaien wanneer de zon schijnt. Moeilijk voor je kookvuur en oven, maar wel een goede oplossing voor je vaatwasser, wasmachine en droogkast.

 

Dat met het oog op het capaciteitstarief zonnepanelen een absolute aanrader zijn, is algemeen geweten. Dat geldt trouwens ook voor een thuisbatterij. Dé manier om je zelfopgewekte energie op te slaan voor later gebruik en zo je energieverbruik te spreiden.

Het capaciteitstarief te slim af zijn dankzij de juiste energieoplossingen?

 

EcoFusion @ your service

Referenties

Al meer dan 4000 tevreden klanten, ontdek hun referenties

Bekijk alle referenties
capaciteitstarief zonnepanelen thuisbatterij digitale meter tijdschakelaarcapaciteitstarief zonnepanelen thuisbatterij digitale meter tijdschakelaar

Zeven gesprekken om zonnepanelen te plaatsen. Gelukkig was EcoFusion de eerste en tevens ook de laatste. Hadden direct een goed gevoel bij Jan. Alles netjes uitgelegd en de prijs viel heel goed mee ...
capaciteitstarief zonnepanelen thuisbatterij digitale meter tijdschakelaarcapaciteitstarief zonnepanelen thuisbatterij digitale meter tijdschakelaar
A STESSENS
Bekijk alle referenties
Installaties

Benieuwd hoe onze groene oplossingen in het dagelijkse leven het verschil maken?
Deze klantcases maken dat meer dan duidelijk.

Bekijk alle installaties