U heeft beslist om zonnepanelen te installeren en u wil de prijzen van verschillende leveranciers vergelijken. Hier moet u op letten.  

Gouden regel: vergelijk appelen met appelen en zie erop toe dat in de offertes hetzelfde is inbegrepen. Want dan pas kunt u goed vergelijken. Helaas zijn er nog altijd kleine verschillen. Let zeker op het volgende:

Type zonnepanelen

Er bestaan verschillende types installaties (op een hellend dak, een plat dak, op de grond…) en verschillende soorten zonnepanelen (monokristallijne, polykristallijne of hoogperformante).

De prijs van zonnepanelen hangt dus af van het type, de kwaliteit en het vermogen (in kWh. Hier en daar worden installaties aangeboden aan bodemprijzen. Vaak gaat het hier om oude panelen met een zwak vermogen en een minder goede kwaliteit. Vraag dus zeker altijd naar de kenmerken en certificaten van het voorgestelde model.

Aantal zonnepanelen

Let op het aantal panelen dat aanbevolen wordt in de offerte. Dat moet aangepast zijn aan uw verwachte consumptie. Verbruikt u 3.500 kWh per jaar aan elektriciteit, dan hoeft u geen installatie met een capaciteit van 6.000 kWh. Laat u geen (veel duurdere) hoogrendementspanelen (geschikt voor een klein dak) aansmeren als uw dak geschikt is voor klassieke zonnepanelen en u een normaal verbruik heeft.

Omvormer

Controleer in de offertes ook welke omvormer wordt aanbevolen.. Een omvormer moet afgestemd zijn op de totale capaciteit van de zonnepanelen. Als de omvormer te groot is (duurder) of te klein (goedkoop), zal u niet de gewenste opbrengst realiseren. Schaduw, bijvoorbeeld door een schoorsteen of bomen, beperkt het rendement van uw installatie. In dat geval kan een duurdere omvormer wél interessant zijn.

Opvolging productie 

Nog iets om rekening mee te houden als u prijzen vergelijkt, is de mate waarin u de productie van uw zonnepanelen kunt opvolgen, via een app op uw smartphone bijvoorbeeld. Soms is deze service in de prijs inbegrepen, soms niet.

Service

Vergelijk zeker ook de service die wordt geboden:

> Vervult uw installateur ook de administratieve formaliteiten?

> Neemt hij de aansluitingskosten voor zijn rekening? Rekent hij extra kosten wanneer het kabeltraject wat langer uitvalt?

> Is het plaatsen van een extra stroomonderbreker in de elektriciteitskast inbegrepen?

> Doet de installateur ook de aanvraag voor het vervangen van de elektriciteitsmeter als die niet geschikt is om energie in het net te injecteren?

> Is de installatie van de zonnepanelen inbegrepen in de prijs of moet u ze zelf plaatsen ?

> Is gespreide betaling mogelijk?

Garantietermijn

Let ook op de garantietermijn van de panelen, de omvormer, de uitgevoerde werken en het systeem zelf.

Algemene voorwaarden

Last but not least : teken niet te snel. Neem zeker de verkoopsvoorwaarden door. Let daarbij met name op boeteclausules, bijvoorbeeld wanneer u de bestelling annuleert of te laat betaalt.

Teken enkel voor een prijs die vast en definitief is, en zorg dat dit zo vermeld staat in het contract. Zo vermijdt u vervelende verrassingen achteraf. Wettelijk gezien mag de verkoper de prijs niet meer verhogen na ondertekening van het contract, maar u kunt maar beter zeker zijn. Betaal nooit meer dan 75% van de factuur vooraleer de installatie gecontroleerd en in dienst gesteld is. Doorgaans wordt er in drie schijven betaald: een derde als voorschot bij de bestelling, een derde bij de installatie en de laatste schijf bij de oplevering van de werken en de indienststelling van de installatie.

Wil u meer informatie over de keuze van de juiste installateur, de verschillende fases van de installatie of administratieve formaliteiten? Download dan gratis ons e-book « Jouw zonnepanelen: stap voor stap »

 

Bron: HLN, ENGIE