Optimaliseer je eigen verbruik!

Jouw zonnepanelen wekken gemiddeld gezien elektriciteit op tussen 7u en 21u. De zon hoeft hiervoor niet persé te schijnen. Maar in deze tijdsperiode ben je niet steeds thuis om deze energie direct te consumeren. En tijdens de drukke ochtend -en avondrushes kom je vaak niet toe met je opgewekte zonne-energie. Alles wat je door de dag niet verbruikt, geef je met een digitale teller terug aan het net. En voor alles wat je meer verbruikt dan wat je zonnepanelen opwekken, betaal je. Dus we raden aan jouw zelfconsumptie te verhogen. Maar hoe doe je dit precies?

Verbruik zoveel mogelijk overdag

Niet evident, of toch? Door het toegenomen thuiswerk en de stimulatie ervan door de bedrijven op lange termijn, zie je al een toename in het elektriciteitsverbruik overdag.

Dit kan je op de andere dagen nog verder stimuleren door:

Huishoudtoestellen niet meer op nachttarief

Als je meer elektriciteit wilt verbruiken die op het moment zelf door jouw zonnepanelen wordt opgewekt, helpen alle kleintjes. Wasmachines, vaatwasmachines en droogkasten mogen niet meer op nachttarief draaien. Gebruik ze overdag als de zon schijnt. Met startuitstel kan dit ook als je buitenshuis gaat werken.

Boilers programmeren

Ook jouw elektrische boiler kan op uw lokale zonne-energieproductie afgestemd worden. Met de SolarEdge boilersturing kan het water overdag worden verwarmd als uw zonnepanelen elektriciteit produceren.

Elektrische wagen opladen tijdens de dag

Een elektrische wagen biedt mogelijkheden om het rechtstreekse verbruik van zonne-energie op te krikken. Tijdens je thuiswerkdag(en), jouw elektrische wagen overdag opladen, gaat je eigen verbruik aanzienlijk verhogen.

Energie opslaan voor piekmomenten

Wil je je zonnepaneleninstallatie optimaal laten renderen dan breidt je je installatie best uit met een thuisbatterij. Door een thuisbatterij te gebruiken, bereik je 60 tot 80% zelfconsumptie.

Pas als de batterij vol is, zal de overtollig geproduceerde elektriciteit aan het net worden geleverd. Omgekeerd zal er bij stroomverbruik zonder zonneproductie eerst uit de batterij worden geput. Pas als die leeg is, wordt elektriciteit van het net gebruikt. Sinds dit jaar is er een premie voor de aankoop van een thuisbatterij waardoor deze investering interessanter wordt. Geniet nog tot het einde van het jaar van een terugbetaling tot 2.550 euro incl.btw. Deze premie geldt nog t.e.m. 2024 maar het premiedrag neemt jaar na jaar af.

LG Resu thuisbatterij Ecofusion